Een veel voorkomend probleem bij huisdieren is de aanwezigheid van vlooien. De aanwezigheid van deze kleine bruine diertjes leidt vaak tot heftige jeuk en krabben bij uw huisdier. Het is niet altijd even duidelijk om een vlooien besmetting vast te stellen. Vooral bij dichtbehaarde of langharige dieren zijn deze kleine watervlugge insecten moeilijk te vinden. Bovendien leven vlooien niet op dieren, ze eten er alleen maar. Nadat ze hun buik vol hebben verdwijnen ze snel naar de omgeving van uw huisdier, in de meeste gevallen uw huis. Uit onderzoek is gebleken dat 99% van de vlooien in de omgeving zitten en slechts 1% op uw huisdier. De vlo die U dus bij uw huisdier ziet is het topje van de ijsberg! U kunt daarom beter uitkijken naar de aanwezigheid van vlooienpoepjes.: kleine zwarte korreltjes die zich tussen de haren bevinden.
De Vlo
Er komen twee soorten vlooien voor in Nederland. De hondenvlo en de kattenvlo. Hiervan komt de kattenvlo veruit het meeste voor, ook bij honden. Om zich te kunnen voortplanten heeft de vlo een bloedmaaltijd nodig. Na de paring legt de vlo enige tientallen tot honderden eitjes, die in de directe omgeving van uw huisdier op de grond vallen. Uit dit eitje komt een larfje dat als enige doel heeft om zo snel mogelijk te groeien. Hij verstopt zich actief in de omgeving, kieren, naden, kleden , bankstel naden van de hondenmand,enz,. daar eet hij zich zo snel mogelijk vol met huisvuil, stofresten en gestold bloed wat van de volwassen vlooien afvalt (vlooienpoepjes) Het larfje gaat zich ontpoppen en wordt na twee weken een vlo . Je kunt zeggen dat na ongeveer 6-8 weken, bij warm weer veel sneller, hebben zich uit de vlooien eitjes weer nieuwe vlooien ontwikkeld. Deze zoeken weer een nieuwe gastheer op. Vooral na vakanties kan dit op grote schaal gebeuren (vlooienplaag). Aangezien de eieren ook in huis liggen kunnen onze dieren ook midden in de winter vlooien krijgen.
Gevolgen
Om aan bloed te komen bijt de vlo een klein bloedvat aan en zuigt het bloed op. Om te voorkomen dat het bloed gelijk stolt spuit de vlo een klein beetje speeksel in de huid. Dit speeksel bevat een eiwit dat de bloedstolling remt. Sommige dieren vertonen echter een allergie voor dit speeksel. De vlooienallergie! Een vlooienbeet kan dan al veroorzaken dat het dier zich gedurende 5-7 dagen geen raad weet van de jeuk. Honden bijten dan het achterste gedeelte van de rug open, vaak tot bloedens toe. Later krijgen ze hier kale plekken. Bij de kat zie je vaak korstjes en bultjes. Het voortdurend likken en bijten van de vacht leidt soms tot vorming van haarballen in de maag. En tot braken met kans op vermagering. Deze vorm van allergiesymptomen (overgevoeligheid) kan zowel bij de hond als de kat snel en effectief worden bestreden. Daarbij moeten de vlooien afdoende, grondig en langdurig worden bestreden.
Vlooienbestrijding en Lintwormen
Voor de bestrijding van de lintworm is dan ook naast het ontwormen, het van het grootste belang dat VLOOIEN bestreden worden. Deze zorgen steeds weer voor een nieuwe besmetting. U merkt dit doordat de lintwormen na 3-5 weken weer terug lijken te komen.
Voor de bestrijding van vlooien staan ons vele bestrijdingsmiddelen ter beschikking. Hiervan zijn er maar enkele afdoende. Bij langharige honden zijn druppels of tabletten met een insecticide geschikt als effectief bestrijdingsmiddel. Uitsluitend bij kortharige honden kunnen ook vlooienbanden worden gebruikt. (vaak minder effectief) Ook zijn er sprays op pyrethrine basis , deze worden op de vacht van de hond gespoten en bieden 2 maanden bescherming.( Frontline) Ze zijn effectief, milieuvriendelijker, veilig voor warmbloedige dieren en niet duur in gebruik. Als laatste kan men tabletten gebruiken. Bravecto en Comfortis zijn goede middelen die bij de Dierenarts te verkrijgen zijn. Dit is een tabletvorm die eens in de 3 maanden gegeven wordt. Geen vieze vlekken meer op de vacht wat ook met kinderen prettiger is.
Daarnaast zijn bij katten zowel de vlooiendruppels als tabletten een geschikt middel. Kortharige katten kunnen ook met een vlooienband(met elastiekje!!) behandeld worden. Jonge dieren tot 3 maanden kunnen 1 keer per week worden ingepoederd met vlooienpoeder. Biobandjes, homeopatische druppels en halsbandzendertjes hebben helaas geen aantoonbaar effect op de vlooien. Shampoo’s sprays en poeders zijn alleen geschikt als aanvullend middel bij de bestrijding van vlooien, omdat ze slecht kort werken en dus niet 100% afdoende zijn. Voor een effectieve bestrijding dient u ook de ligplaats van uw huisdier alsmede de directe omgeving te behandelen als ook goed te stofzuigen. Hiervoor zijn tegenwoordig goede middelen beschikbaar. Spuitbussen met zogeheten groeiremmers, deze pakken niet alleen de vlooien en hun larven aan , maar gaan ook het uitkomen van de eieren tegen. Een voordeel is dat niet o vaak gespoten hoeft te worden., een keer per 3 maanden is voldoende.
Zeer belangrijk is het dus om de omgeving aan te pakken. Daar bevinden zich de meeste vlooien eitjes en larven. Alleen het dier behandelen heeft dus weinig zin. Wetende dat larven enkele maanden kunnen overleven kan en vlooienbesmetting weer terug komen. Hiervoor zijn omgevingsprays te koop. Spray het HELE huis en de plekken waar de hond/kat komt. Was of vernieuw de honden manden en dekens. (aan onze sokken nemen we de eitjes mee ) Na het sprayen goed luchten. (dus alle dieren en mensen uit de ruimte voor het sprayen en pas na het luchten er weer in)
De behandeling bestaat dus uit de combinatie omgeving sprayen en middel op/in het dier!!!
LEES VOOR IEDER PRODUCT DAT U GEBRUIKT GOED DE GEBRUIKSAANWIJZING.
Lintwormen
Zowel bij de hond als de kat wordt de meest voorkomende lintworm overgebracht door vlooien.
De met lintwormlarven besmette vlooien worden bij het verzorgen van de vacht door uw huisdier gevangen en ingeslikt. In de darm komen deze lintwormlarfjes bij vertering van de vlo vrij en groeien dan uit to volwassen lintwormen. Van deze lintwormen treffen we de losgelaten segmenten , als rijstekorreltjes, grote witte stukjes, aan op de ontlasting of soms aan de anus. De lintwormen zijn goed te bestrijden met tabletten. Om te voorkomen dat de lintwormen telkens terug keren, dienen echter ook de vlooien te worden aangepakt. Lintworm bestrijding zonder een afdoende vlooienbestrijding is dan ook niet goed mogelijk.
Bedrijfsgegevens
Trimsalon Trim Time
Munnikenland 71
4254EA Sleeuwijk
Telefoon algemeen: 0183302974
Telefoon mobiel: 0651878757
www.trimsalon-trimtime.nl
info@trimsalon-trimtime.nl
Kvk-nummer 55667724
vestigingsnummer 000025297473
Btw id nl002121701b87